10 Eylül 2007 Pazartesi

tespit_stres yönetimi

stres yönetimi bizim gibi duygu yoğunluğu tavanda olan 20-35 yaş aralığındaki kadınlarda çok ama çok mühimmatlı bişey, aksi taktirde yönetemediğimiz stres hem bedenimize hem bütçemize geri dönülmez zararlar verebilir. Peki ya bu stres nasıl ortaya çıkar ve nasıl yönetilir, bu konuda bilimsel açıklamalar için bkz.stres...ancak benim tespitlerim ise şöyle stres hız çağında kendini yavaş hissetmekten, postmodern çağda doğmaktan, bir dönem leblebi tozunun tadına bakmış, her cumartesi çizgifilmler için erkenden uyanmış kişilerken bir anda cumartesileri işe gitmek için erken uyanamamaktan ve hep geç kalmaktan,ofisteyken saat altı sularında ekranla vedalaşıp yapış yapış otobüsü düşünmeye başlamaktan, kira kontratı bitmeye yaklaştığında yeni ev arama ya da yeni iş bulamama telaşından, tez danışmanıyla her buluşmanın ertelenmesinin sonucunun getirdiği ağır yükten, pazar kahvaltılarını uzuuun uzuuun yapıp pazartesi kahvaltılarını unutmaktan, iş okul ev üçgeninin dışına çıktığında da ganimetinin dörtte üçünü alışverişe,kalan dörtte birinin dörtte birini konsere, ondan kalan paranın bir miktarını sinemaya vb. havuz problemleri durumundan....,çevrendeki insanların yavaş yavaş evleniyor olmasından (ve kendinin başına böyle birşeyin asla gelemeyecğini düşünmekten, bu düşüncenin aile baskısına dönüşmesinden), ailenin yaşlandığını dönem dönem hastalanarak ve artık ciddiye alınır hastalıklarla karşına çıkarak sana bunu hatırlatmasından, entellektüel olmak adına aldığın kitaplarının yarım bırakılmış bir halde raftan seni süzüyor olmasından, hatta bir kaç dvd nin de aynı şekilde ikinci bölümümü niye izlemedin serzenişinden, en sevdiğin şarkının artık üstüne üstüne geliyor olmasından...STRES OLUŞUR...ve daha yüzlerce nedeni olabilir...gelelim bunu yönetme kısmına Abdullah Gül olsanız zor bunca stresi yönetmek:) ancak düzenli sporun işe yaradığını söylüyorlar, ya da düzenli cinsel hayat falanda diyen var, bence önemli olan kendine ait düzenli bişeylerin olması tüm bunların dışında mesela şunu yapabilsem diyorum kendime düzenli olarak günde 24 saat uyusam...şaka bi yana ben yönetemiyorum kendisini bu aralar bu nedenle başta da sözünü ettiğim gibi hem bedenime hem bütçeme yansımaya başladı, tavsiyelerinize açığım.çok merci:)

8 yorum:

eylem dedi ki...

stresini azaltmanın tek yolu para harcamamktan geçiyor bilgecim, üzgünüm ama bu böle, haftasonları kendine zaman ayırmak için para harcamak zorundasın, deniz kenarında bir kahvaltı mesela yada bahsettiğin gibi alışveriş yada konser yada sinema. spor salonuna diil de yürüyüşe yada koşuya gitsen bile spor için eve geldiğinde yemek yapacak halin olmayacağı için o yemeğe de para harcamak zorundasın, düzenli sekse gelince ise düzenli bir seks için gerekli olan ilişkin için stres olmak zorundasın, en iyisi "one night stand" diyeceğim ama onun için de bara gidip para harcamak zorundasın, durum böle en iyisi sen sana uygun olanı seç aralarından:)

sebnem dedi ki...

psikiyatrist olsun, yoga olsun, kendi iç huzurun, akıl sağlığın için para harcamayı seçmek en mantıklısı bence. spor da bunlardan biri. kendin için iyi bişey yap..
alışveriş, konser, bar..vs. sana vicdan azabı olarak geri dönerken diğerleri huzur ve sağlık olarak dönüyor:)

hem kendin için iyi birşey yapıyor olduğunu bildiğin ve bunun için çalıştığına inandığın zaman çalışmak da daha anlamlı olmaya başlıyor.

avs dedi ki...

hem az para harcicam die insan daha fazla stres oluor.
bence artık deprem dede gb stres dede ile tanışmanın vakti geldi, çağımızın hastalığı olan stresle birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz sanırım.. nasıl, nerde ve ne zmn öğrenme sürecini tamamlarız bilmiorm ama bi yerden başlamak lazım..

b dedi ki...

bu stres durumlarına bi şarkı sözüyle eklenmek isterim;

"The Dress"

Tears you see on my face, you do have something to do with
Fear starts creeping up when you have so much to lose
Your love waits you while you're cheating
Lightning strikes you when you're moving

The light you see in my eyes, you do have something to do with
Play the game namely love, play it like you have nothing to lose
Horse loves you when you move with him
People hate you when you're changing


:)

sebnem dedi ki...

canım yeme bizi madem stres diye.. senin derdin başka. niye pıt diye söylemiyosun:)

b dedi ki...

bi de bu var demekti o:)

b dedi ki...

o kadar edebi metin yazdım dikkat çektim yorum aldım cool kadın oldum sonra iki şarkı sözüyle yine sıçtım duygusal ağlak kadına dönüştüm:P

etipuf dedi ki...

Kuaförler de bu işten para kazanıyorlar yani kadın stresinden.Mesela ben yakında kel kalacağım sanırsam.