28 Ağustos 2008 Perşembe

tespit_bebek sevmeyenin evrimi

Şahsen çocukları seven bir insanım. Etrafta bebek gördüm mü güler, sevinirim (üstüne atlayıp sıkıştıranlardan hiç bir zaman olmadım çok şükür) . Fakat tespit ettim ki, herkes böyle değil. İnsan nasıl bir bebek görünce gülmez diye düşünürken; geçenlerde annemle oturduğumuz çaybahçemsi yerde biz gördüğümüz bebeğe gülerken etrafta somurtuk suratla bebeğe tip tip bakan bir sürü insan gördük. Kendimce bir tespitte daha bulundum ki, bebekleri sevmeyen bir genç yaşı ilerledikçe otobüste her sorunun sonunu "gençlere" bağlayan teyze ya da amca oluyor. Halbuki bebekleri seven bir genç, yaşlanınca hani kırk yılda bir karşınıza çıkan "ama onlar da okullarda sabahtan akşama kadar yoruluyorlar n'apsınlar, yer veremiyor olabilirler" diyen ya da siz yer verdiğinizde "aman olur mu otur, otur" diyip illa sizi oturtan o tonton teyze, amca oluyor. Umarım ben de ikinci gruptan olacağım :)

4 yorum:

olric dedi ki...

selam.öncelikle yaptığın ayrıma göre ben bebek görünce gülmeyenlerdenim sanırım. ancak bunu misantropiye ya da bir önceki nesli suçlu bulmacaya ya da daha genel bir anlayışsızlığa ya da empati eksikliğine yormaktan çok şaşırıp kalmakla ilişkilendiriyorum. bebeğin bakışlarında artık sahip olmadığımız birşeyler görmek, nerden nereye geldiğimizin özetini görmek, bebeğin nasıl gelişeceğini ebeveynlerinin hangi hatalara düşeceğini öngörmek, bu dünyaya bir bebek getirmek gibi klişe sözde sosyal kaygılar gütmek ve daha nice sorunlar karşısında bebeğin savunmasız ve şapşal duruşu sevinçten çok korku yaratabiliyor insanda. bebeğin tombul yanakları, minik elleri, kaygısız sebepsiz kahkahaları var diye özenebilir insan ama bu yüzden komik bulmak başka komik olduğu varsayılan şeylere gülmekle aynı geliyor bana. bebek de bir arketip sonunda yeni birşey yok ortada yüzyıllardır aynı bebek ve bebek olmak ve yapmak zorunda insan..neyse canım sıkkın da biraz böyle denk geldi. hoşçakalın.

enola is gay dedi ki...

senden çocuğum olsun istiyorum o ayrı ama bi de galiba vakti geldi, bööle anne olasım var. şeytan doldurmasın tabi o ayrı.

olric dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
eylem dedi ki...

o insanların somurtuk suratla baktığı insanlar genelde o bebek değil de, bebeği insanların huzurunu bozacak kadar şımartan ebeveynler oluyor genelde, o insanlardan korkmak gerekiyor çünkü onların yetiştiği çocuklar ilerde hülya avşar fln oluyorlar, ve evet otobüste bir hülya avşar görürsem bir gün her sorunumun sonunu ona bağlayacağım.