31 Ekim 2007 Çarşamba

tespit_atasözleriyle büyüyüp yine de özgür kalabilmek...

atasözlerinin bilinçaltımızda bizi kısıtladıklarını farkettim...Ak akçe kara gün içindir, nazar etme ne olur çalış seninde olur, yaş ile kuru da yanar, bir müsibet bin nasihatten iyidir...İyi falan değildir.müsibet kötüdür.kötü. Bir de tüm bu atasözleri yılların tecrübesine dayanarak sonuca ulaştırılmış tespitlerdir. Bu durumda tespitler tembihlerde bizi kısıtlarlar, peki ya kısıtlanmak kötü bişey midir?(sabah saçmalığı, umarım otorite kızmaz)

8 yorum:

etipuf dedi ki...

ayrıca bir insan nasıl bir anda "ak akçe kara gün içindir" gibi bir laf edebilir ki yani?ben en çok bunu merak ediyorum.

Adsız dedi ki...

bi de bi laf nasıl atasözüne dönüşür kim bu atalar?

avs dedi ki...

peki ya deyimler? onlar metaforları nedeniyle daha bir özgürlükçüler mi atasözlerine göre? ben atasözlerini de kısıtladığını düşünmüyorum o ayrı.. ister kulak asarsın ister asmazsın:)

begüm dedi ki...

var yaa kendince hepsinin şirin bi hikayesi... günümüzde de oluşuyo ki bunlar, sadece yaratıcıları "ata" kişiler değiller o kadar...
bi de anlamadım ben, paramızı sonuna kadar harcamak istiyoruz da kafamızın içinde bi ses "ak akçe kara gün içindir"mi diyo ekolu bi biçimde?!
yok canım...

evren dedi ki...

bence kendi ic sesimizden daha cok birilerine fikir beyan ederken kullaniyoruz, kendi dusuncelerimizi desteklemek acisindan; akceli olani olmasa da ne bileyim yorganli olani mesela..

Adsız dedi ki...

şirin değiller bence.

etipuf dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
etipuf dedi ki...

bence çoook tatlılaaaaaar.
günümüzde oluşanlara oha felan olmayı katabilirmiyiz ayrıcana?
ama o popüler bir hede geçti bile modası yani bu ataların söyledikleri bu zamana kdr gelmiş.vay anasını dedim.